2015. január 13., kedd

Savarin, a sütik Királynője

                                A sütemény Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826)
(ejtsd: brijjá szávaren) francia jogtudós, kalandos sorsú politikus, valamint híres ínyenc és gasztronómus nevét viseli, aki úgy gondolta, hogy szebb, ha a kalácsot koronaformájúra sütik (kivált, ha némi alkohollal , vagy rummal bőven megöntözik).A Savarin , vagy franciakalács jellegzetessége, hogy sütés után alkoholos cukorsziruppal locsolgatják, majd tálalás előtt megtöltik a közepét tejszínhabbal.
Hozzávalók:
250 g liszt
150 ml langyos tej
1 tasak szárított élesztő
30 ml étolaj
2 tojás
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
Az élesztőt feloldjuk a cukrozott langyos tejben .A lisztet , tojást, olajat és az élesztős tejet konyhai robotgéppel egynemű masszává keverjük, a végén hozzáadjuk a sót is.Meleg helyen 30 percet pihentetjük.

Ez idő alatt elkészítjük a cukorszirupot.400 ml vízben feloldunk150 g cukrot,összefőzzük és hozzáadunk egy rum aromát.

Savarin formám nincs, ezért muffinsütőben készítettem.A muffinpapírokat olajos ecsettel megkenegettem és megtöltöttem a masszával. Elég 3/4 -ig tölteni,  mert még növekszik a süti. 10 perc pihentetés után előmelegített sütőbe toltam.

180 fokon ( gáz: közepes lángon ) sütöttem 25 percig.

Leszedegettem a papírokat még azon melegében, majd miután kihűltek jól megforgatva beáztattam a rumos cukorszirupba.

Amikor jól megszívták magukat,egy tálcára raktam őket, a kalapjukat éles késsel behasítottam, tojáslikőrös tejszínhabbal megtöltve tálaltam .

Fél óra múlva már csak 2 db volt belőle... :D

Anno gyerekkoromban kedvenc sütim volt.
(Receptek videóval itt és itt .)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése