2015. január 31., szombat

Gluténmentes kukoricás rizslisztes kenyér

Amikor az embernek lánya először szembesül a glutén érzékenységgel úgy érzi egy alagútba került .Ha ehhez társul a cukor és a laktóz kizárása is, akkor meg pláne :(
Az első probléma a kenyér, sütemények és tésztafélék készítése.Én először ezzel kísérleteztem,s közben úgy éreztem magam, mintha a homokozóban lennék, és homokból próbálnék valami gyúrhatót előállítani.

Hozzávalók:
25 dkg kukoricaliszt,25 dkg rizsliszt, 1 főtt burgonya, 1 tojás, 2  evőkanál aludttej, 2 evőkanálnyi vaj,
2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 4 dl langyos víz , fél tasak szárított élesztő, 2 evőkanál lenmag.
Elkészítés: Langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.A rizs- és a kukoricaliszthez hozzáadjuk az olajat,a megfőtt, áttört burgonyát, a tojást,a lenmagot.A masszát alaposan összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel. Kicsit lágyabb masszát kapunk mint az átlag kenyértészta. Egy órán át meleg helyen kelesztjük, majd kicsit átgyúrjuk.Kiolajozott, rizslisztezett magas falú jénai tálba tettem, a tetejét bevagdostam  , megkentem vízzel és lenmaggal megszórtam.15 perc pihentetés után  a hideg sütőbe tettem, fokozatosan forrósítottam fel a sütőt és 40 perc alatt készre sütöttem.
Nem épp álmaim kenyere, de most ez van, ezt kell szeretni...
Ehető , és szerencsére ,,nem csupán kenyérrel él az ember, míg e testben él.Isten beszéde a kenyér, mely minden másnál többet ér! "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése