2012. április 18., szerda

Fűszeres sajt

Hozzávalók:

2,5 l házi tej
2 ek só
1 kk citromsav
fűszerek tetszés szerint : 1-1 csipet chili paprika, köménymag, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 szál újhagyma

  1. A tejet feltesszük forrni.
  2. A citromsavat feloldjuk 1 dl vízben.
  3. Egy nagy szűrőt  kibélelünk tüll anyaggal.
  4. Ha már kezd a tej emelkedni, de még nem forr, beletesszük a sót, fűszereket elkeverjük, és ha teljesen felforrt, beletesszük a feloldott citromsavat is.
  5. Picit elkeverjük, és rögtön levesszük a tűzről. A fehérje kicsapódik, feljön a tetejére, alul marad a savó, de nem szűrjük le, még 15 percig pihentetjük.
  6. Aztán beleöntjük a kibélelt szűrőbe,összekötjük a tüllt  és egy vízzel teli edényt teszünk a tetejére, hogy a felesleges savót kipréseljük.
  7. Kb. 15-20 perc múlva kibonthatjuk a sajtot, hagyjuk kihűlni és máris szeletelhető. Hűtőben akár egy hétig is eláll.Jó étvágyat!

2 megjegyzés: